Lad julestemningen brede sig med krydrede småkager, der får hele huset til at dufte af december. Prøv Louisa Lorangs sprøde klejner eller lakridssmåkager – perfekt til julehyggen!
Lakridssmåkager
Føj en ny favorit til de traditionelle brunkager eller pebernødder. Sprøde lakridssmåkager…
Ingredienser (til 25-30 stk.)
200 g hvedemel
125 g smør
175 g sukker
1 æg
1/2 tsk. bagepulver
15 g lakridspulver
70 g tørrede tranebær
Sådan gør du:
1.
Bland alle ingredienserne i en skål, og ælt dejen godt igennem. Læg dejen på bagepapir, og tril den til en lang rulle. Rul den ind i bagepapiret.
2.
Læg dejrullen i fryseren i ca. 30 minutter, til den er hård. Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
3.
Skær rullen i skiver på 1 cm, og fordel skiverne på en bageplade med bagepapir.
4.
Bag småkagerne 8-10 minutter, og lad dem køle af på en rist.
Knasende klejner
Vil du bage en klassisk julekage, så giv dig i kast med klejner. Spis dem med det samme eller lunet i ovnen næste dag.
Ingredienser (til 35-40 stk.)
150 g blødt smør
150 g sukker
3 æg
1 tsk. hjortetaksalt
2 tsk. citronsaft
2 spsk. piskefløde
500 g hvedemel
1 nip fint salt
1 tsk. stødt kardemomme
1 tsk. fintrevet citronskal
1 l smagsneutral olie til kogning
Sådan gør du:
1.
Pisk smør og sukker luftigt. Tilsæt æggene et ad gangen. Opløs hjortetaksaltet i citronsaften, og rør det i smørblandingen sammen med fløden.
2.
Bland mel, salt og kardemomme, og sigt det i dejen. Ælt det hele med citronskal, og stil dejen koldt i et par timer.
3.
Rul dejen ud til 3-4 mm tykkelse. Skær ruderformede klejner på 3 x 4 cm. Skær et lille snit i midten, og vrid klejnen ved at stikke den ene ende igennem hullet.
4.
Varm olien op til kogepunktet, og kog klejnerne til de er gyldne. Lad dem dryppe af på køkkenrulle, og spis dem med det samme.